Faktori za pozicioniranje sajta

Najvažniji Faktori za Pozicioniranje Web Sajtova na Google-u: Otkrijte Put do Prve Stranice Organske Pretrage

Cilj svake firme koja želi ostvariti uspjeh u online poslovanju jeste pojaviti se na prvoj stranici organskih rezultata na Google pretraživaču. No, kako to postići i koji faktori su ključni za pozicioniranje web stranica na Google-u?

Ne postoji čarobna formula niti osoba koja može jamčiti sve faktore koji utječu na poziciju web stranica na Google-u i drugim pretraživačima. Preko 200 faktora utječe na poziciju web stranica na Google pretraživaču. Neki od tih faktora uključuju kvalitetu i starost domene, primjenu SEO standarda, hosting i ISP kvalitetu, gustoću ključnih riječi, broj vanjskih linkova, brzinu učitavanja na mobilnim uređajima, broj posjeta, prosječno vrijeme provedeno na stranici, društvene aktivnosti itd. Postoji mnogo nesporazuma oko čega je najvažnije za pozicioniranje na Google-u, a najčešći je mit da je broj posjeta ključan faktor. To nije točno.

Budući da većina korisnika u Srbiji pretražuje informacije putem Google-a, jasno je da je glavni cilj svake online tvrtke pozicionirati svoju web stranicu na Google-u. Ako niste Nike ili Coca-Cola, i vaša web stranica nije vidljiva na Google-u, bolje je da ne postoji.

Je li Pozicioniranje Sajta Jednostavno?

Pozicioniranje web stranica na Google-u ovisi o uspješnoj provedbi SEO optimizacije, vanjskim linkovima i konkurenciji. Često se susrećemo s pitanjem možemo li pozicionirati web stranicu na prvu stranicu Google pretrage za određene ključne riječi (npr. “opel dijelovi,” “auto dijelovi,” “restorani Beograd,” itd).

Naše jednostavno pitanje na to je: unesite te ključne riječi u Google pretragu i provjerite koliko konkurencije postoji.

Kada vidite stotine tisuća ili milijune konkurentskih web stranica, bit će vam jasno da nije lako izboriti se za poziciju na prvoj stranici Google pretrage za određene ključne riječi ili fraze. Iako nije lako, to je ostvarivo uz odgovarajuće znanje i pristup.

Zaključujemo – pozicioniranje na prvu stranicu Google pretrage nije lako i proces može trajati.

Koliko Vremena Je Potrebno za Pozicioniranje Sajta?

Pozicioniranje web stranica na Google-u može potrajati mjesecima, pa čak i godinama. Kao što smo već naveli, brojni faktori utječu na poziciju web stranica na Google pretraživaču, a konkurencija također djeluje na to.

Do sada smo pozicionirali više od 500 projekata na prvu stranicu Google-a, a trajanje procesa varira. U nekim slučajevima, pozicioniranje web stranica trajalo je oko tri mjeseca, a ponekad i godinu dana. Kako bismo odredili potrebno vrijeme i cijenu pozicioniranja, koristimo formulu:

Broj konkurentskih web stranica na Google-u x 0,1 dinar.

Da biste dobili cijenu pozicioniranja za određene ključne riječi, slijedite ove korake:

  1. Odaberite ključne riječi za koje želite biti pozicionirani na Google-u.
  2. Unesite te ključne riječi u Google pretragu.
  3. Pogledajte broj konkurentskih web stranica u gornjem lijevom kutu zaslona.
  4. Pomnožite broj konkurentskih web stranica sa 0,1 dinar i dobili ste cijenu za pozicioniranje odabranih ključnih riječi na prvu stranicu Google pretraživača.

Važno je napomenuti da pozicioniranje na lokalnom Google-u (npr. Google.rs) razlikuje se od globalnog Google-a (Google.com).

Jednostavan Klik do Google Pozicije?

Izvrsna zamisao, no nažalost, ne postoji čaroban gumb za trenutno pozicioniranje web stranica na Google-u, osim ako ne poznajete osnivače Google-a, Larryja Pagea i Sergeya Brina. Pozicioniranje je kompleksan proces koji zahtijeva konstantan rad kroz dulje vremensko razdoblje.

Bilo bi sjajno da jednim klikom miša možemo pozicionirati web stranicu na Google-u, ali stvarnost je drugačija.